Social Networking in Plain English

tisdag 6 maj 2008

Sociala webbar



1-Skapa ett personligt användarkonto på MySpace eller Facebook.

2- Leta efter bibliotek i MySpace eller Facebook.
T ex kataloger, frågetjänster, biblioteksgrupper och boktips.

4. Kolla in fler sociala webbar som t ex.
NING
Netlog

När du är klar:
Gå vidare till "Sak 10 Sociala OPACs och bibliotekswebbar" eller fortsätt med överkursen:

Överkurs 1:
Registrera dig på 13 saker på NING. Här har du möjlighet att blogga och tipsa dina kollegor om de 13 sakerna eller om annat som kan vara av intresse.
Bjud in dina arbetskollegor att vara med och diskutera på NING om det kan vara ett verktyg för ert biblioteksarbete, intern fortbildning etc.

Överkurs 2:
Testa att lägga in bilder och filmer på NING.

Överkurs 3:
Testa om och hur man kan använda verktyget Meetup på ett bibliotek! Se filmen här: Film om Meetup

Ordlista:
Facebook
MySpace

Det är sak 9 av 13:

Bloggning
Nyhetsbevakning
Virtuella bokcirklar
Taggning
Wikis
Sökningar
Ljud och bild
Kommunikation
Sociala webbar (nu är du här)
Sociala OPACs och bibliotekswebbar (till nästa sak...)
Upphovsrätt
Skoj 2.0
On-line applikationer

1 kommentar:

Peter Alsbjer sa...

Allt fler använder sig av nätet för att ta del av olika medier – från 85 procent av ungdomarna till 34 procent av pensionärerna 2009, enligt Mediebarometern 2009 från Nordicom, Göteborgs Universitet. Medelålders och äldre söker sig främst till de traditionella mediernas sajter medan unga människor i förstone använder sociala medier, t ex Facebook. Närmare 65 procent av 15 till 24-åringarna ägnar sig åt ’social networking’ på nätet en genomsnittlig dag. Över 50 procent av de unga nätanvändarna besöker YouTube och 37 procent har läst någon blogg.

I hela befolkningen, 9-79 år, är nu sociala medier lika stort som traditionella medier på internet. Drygt en fjärdedel (26 procent) av svenskarna använder sociala medier en genomsnittlig dag. En lika stor andel tar del av traditionella medier online under en vanlig dag. Av de traditionella medierna utgör dagstidningen en viktig del. 17 procent av samtliga svenskar tar del av en dagstidning på nätet en genomsnittlig dag.

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har precis släppt sina riktlinjer till kommuner och landsting om användningen av sociala medier som bloggar och nätsamfälligheter som t ex Facebook.
En av de bibliotek som var tidigt ute men fick en näsbränna var Bromölla bibliotek som tack vare en aktiv och engagerad bibliotekarie aktualiserade frågan om hur offentlig service skulle kunna arbeta med sociala medier, det som då kallades 2.0
http://www.skl.se/MediaBinaryLoader.axd?MediaArchive_FileID=cc081d53-7d25-4f54-8b28-561a8c9fa67a&MediaArchive_ForceDownload=true

Kommunikationsplaner!

Gymnsiebibliotekarier i Örebro län på FAcebook:
http://www.facebook.com/event.php?eid=109549475756379&index=1#!/group.php?gid=163549333904&ref=ts

Libris på Facebook:


Libris på Facebook http://www.facebook.com/pages/Stockholm-Sweden/LIBRIS-nationella-bibliotekssystem/279736940099?ref=ts&__a=87